Patrik Lundberg tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris
Patrik Lundberg belönas med Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021 för sin roman Fjärilsvägen. Priset delas årligen ut för att uppmärksamma en person som är i början av sin karriär och som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd. Patrik Lundberg delar priset med Moa Backe Åstot.
Motiveringen lyder:
Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2021 tar läsaren över hela vårt avlånga land från Blekinge till Norrbotten. Mellan Jokkmokk och Sölvesborg. Genom världar som knyts samman i Sydkorea och Sápmi. Och möter den mörka svenska rasbiologiska historien som fångat både samer som boende på Listerlandet. Här finns stor kärlek och omsorg för berättande och språk hos de båda författare som tilldelas årets pris.
Patrik Lundberg om utmärkelsen:
– Jag är stolt och glad, eftersom priset fokuserar på författare som skildrar landsbygden. Det vill jag göra i allt jag skriver. Fjärilsvägen är en berättelse som vill besjäla människor på landsbygden, och jag är glad att Studieförbundet Vuxenskolan prisar detta.
När Patriks mamma Birgitta föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.
Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.
I sin rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.
Uppläsare: Martin Wallström
Sagt om boken
”Lundberg är suverän på att skriva på en gång personligt och politiskt.” Göteborgs-Posten
”Ett porträtt som slår mot klassamhället.” Aftonbladet