Bonnier Audio, 2024-11-26

Foto: Andreas Sundbom

Lyssna på Augustprisvinnaren Christian Rück

Christian Rück tilldelades Augustpriset 2024 i kategorin Årets svenska fackbok för Ett liv värt att leva.

Motiveringen:

En bok om självmord i historien, kulturen och i våra samveten. Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, skriver nyanserat, med stor insikt och en befriande självklarhet om detta oerhört svåra ämne. Det är skenbart anekdotiskt, men de korta berättelserna om människor som tagit, velat, fasat för att avsluta sitt liv bildar en helhet. Den här boken resonerar med dig som har berörts av livets svärta, med dig som stod bredvid, med dig som har läst och hört om det men inte drabbats direkt. En bok som lyckas ta sig förbi och igenom alla de tabulager som ligger kring ämnet.

Om Christian Rück

Christian Rück är psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, vetenskaplig rådgivare till American Foundation for Suicide Prevention samt en av experterna på DN:s Insidan. Han har tidigare skrivit Olyckliga i paradiset – varför mår vi så dåligt när vi har det så bra (Natur & Kultur, 2020).

Om boken

Uppläsare: Kristofer Kamiyasu

Ett barn dör – varje förälders mardröm. En 104-årig professor tar sitt sista andetag på en dödsklinik i Schweiz. Det ses som ett rimligt val. En fånge svälter sig till döds i ett svenskt fängelse, ingen stoppar honom. Människan är den enda varelsen som tar sitt eget liv – det är en vanligare dödsorsak än krig och mord tillsammans.

I tolv kapitel riktar psykiatriprofessor Christian Rück ljuset mot självmordets katastrof och dess olika nyanser. Sverige var först i världen med att införa en nollvision för suicid, men har ett brett folkligt stöd för dödshjälp. Vem har rätt att dö och vad kan vi lära oss av att självmord existerar?

Kan vi bättre förstå livet, med all dess skönhet och bräcklighet, genom att ställa det mot det obehagligaste? Samtidigt beskrivs det hoppfulla – hur människan finner sin livslust, sin känsla av meningsfullhet. För vad är egentligen ett liv värt att leva?