Fjärde delen i Karin Wahlbergs omtyckta Lasarettserie
Med sin lyhörda gestaltning av människor och deras relationer – ofta i sjukhusmiljö, trovärdigt berättat utifrån sina egna yrkeserfarenheter som gynekolog och förlossningsläkare – har Karin Wahlberg etablerat sig som en av Sveriges mest lästa författare.
I böckerna om lasarettet i Ekstad på 50- och 60-talen skildrar Karin Wahlberg omsorgsfullt atmosfären och i de många tidstypiska detaljerna, och delar med sig av en generös skopa nostalgi. I samband med utgivningen av hennes nya efterlängtade bok Med liv och lust får de tidigare böckerna i Lasarettserien nya omslag.
Med liv och lust
Det har hunnit bli 1963 och en ny tid står för dörren. På tv:n visas Perry Mason och hos barnmorskan Stina och hennes kolleger på förlossningsavdelningen i Ekstad har männen börjat vilja vara med när deras kvinnor ska föda. Läkarfrun Nancy, numera reporter på lokaltidningen, bevakar den senaste tidens många oförklarliga bränder som skapar oro bland ortsborna. Är det en pyroman som är i farten? För syster Gretas del väntar pensionen efter ett långt, stolt yrkesliv. Hur kommer dagarna att te sig och hur ska de klara sig på avdelningen utan henne? Snart sextonåriga Marianne ska ta realen, men drar inte jämnt med sin styvmor Dorran. Och syster Ella-Kristin trivs på det hela taget, både med jobbet på Akuten och hemma med sin Carl, även om det fortfarande bara är de två.
Fast skuggor finns det förstås också, i allas liv. Och trots skyddsnät alltjämt utsatta barn och vuxna som far illa. Vardagen på ett lasarett rymmer verkligen livets allra viktigaste skeden, i glädje såväl som sorg. De allra flesta tar sig an sina uppgifter – med liv och lust.
Med romanen Med liv och lust återvänder Karin Wahlberg till den fiktiva staden Ekstad och livet kring stadens lasararett.
Lätta ditt hjärta
Året är 1955 och Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning till barnmorska. Stolt och andaktsfull stiger hon in på Allmänna BB i Stockholm för att påbörja sitt första riktiga arbete. Samtidigt härjar sjuksköterskebristen i Ekstad. Syster Greta, avdelningsföreståndare på Epidemin drar en lättnadens suck när hon får tag i en ny sköterska till sin avdelning även om hon känner sig lite tveksam till syster Katjas kvalifikationer. Var kommer hon ifrån egentligen? Och så möter vi Lilla Marianne som bara går i andra klass och oroar sig för mamma Sonja. Oftast ligger hon i soffan när Marianne kommer hem från skolan. Sonja får medicin från sjukhuset och är trött, så trött. Tant Nancy hjälper henne och ett par gånger har ambulansen fått hämta henne.
Lätta ditt hjärta är tredje delen i Karin Wahlbergs älskade romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet – en värld fylld av spänning och allvar, skildrat med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.
”Det myllrande persongalleriet berör och engagerar. Språket är tidstypiskt och hemtrevligt, ett getöga och lite kvällsvard ger karaktär åt historien. Sjukhusscenerna är trovärdiga ner till minsta sätesbjudning och lugnande tablett. En vilsam berättelse om kvinnoliv på 50-talet.” Kerstin Särneö, TARA
Livet går vidare
Året är 1954 och doktorinnan Nancy Brandh väntar sitt tredje barn och förbereder flytten till nya huset. Det är mycket att se fram emot, inte minst frufridagen, Lennart Hylands påhitt, en dag vikt för husmödrarna, då deras äkta hälfter ska ta hand om barn och hushåll. Tyvärr verkar maken Egon mer än lovligt distraherad. Nog för att arbetet som överläkare är krävande men kvällarna blir ofta långa för Nancy med radion som enda sällskap. På lasarettet oroar sig sjuksköterskeelev Ella-Kristin för Evelina Winnerstrand som kommit in med livshotande knivhugg i buken efter det otäcka överfallet på farstutrappan. Man vet inte vem gärningsmannen är och den lugna småstaden är skakad.
Livet går vidare är andra delen i Karin Wahlbergs älskade romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet – en värld fylld av spänning och allvar, skildrat med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.
”Karin Wahlberg är en feministisk författare som fångar människan i alla hennes perspektiv. Samtidigt skildrar hon det svenska 50-talet på ett övertygande sätt. Det spirande men lite sköra hoppet inför en ny tid och en vilsenhet hur man skulle förhålla sig till den. Livet går vidare är en roman som jag har längtat efter och som inte bara infriar mina förhoppningar utan dessutom fördjupar ett varmt och empatiskt romanprojekt.” Jakob Carlander, Östgöta Correspondenten
Än finns det hopp
Året är 1953 och polioepidemin härjar. Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen får hoppa in och praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon oroar sig för fästmannen Carl vars läkarkunskaper sätts på hårda prov och det blir en höst när många liv slås i spillror och friska unga människor drabbas. Vi möter också läkarfrun Nancy Brandh, som helst vill tillbringa sin tid på Drotts kappmagasin på jakt efter en ny klänning; Kåre Hjelm, överläkare på Epidemin; Ulla och Gittan, som går sista året i flickskolan och många fler.
Än finns det hopp är första delen i Karin Wahlbergs älskade romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet – en värld fylld av spänning och allvar, skildrat med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.
”Det var ett tag sedan jag fullständigt sögs in i en tjock roman men häromdagen hände det (…) Det går nästan att höra frasandet av uniformerna och känna doften i korridorerna. Jag sträckläser romanen på ett dygn och längtar redan efter nästa del för att få se hur det går för huvudpersonerna.” Caroline Alesmark, Skånska Dagbladet