Anckarström och kungmordet och Carlus Rex i ny tappning
Nu utkommer två nya omarbetade inläsningar av två av Ernst Brunners historiska skildringar. Reine Brynolfsson läser Anckarström och kungamordet och Björn Granath Carolus Rex. Ernst Brunner visar sin stora kunskap i svensk historia, och med sin virtuosa framställningskonst gör han dessa faktaberättelser lika spännande som en roman.
Anckarström och kungamordet
När Johan Jacob Anckarström halshöggs strax sydost om Skanstull i Stockholm en dag i april 1792 tog Sverige en ny vändning. Inom kort var gustavianerna bortstötta ur de ledande skikten, och snart bortglömda. Kungahuset Holstein-Gottorp var inom ett par årtionden utdött och ersattes av ätten Bernadotte. Långsamt demokratiserades Sverige, men samtidigt började Gustavs dagar alltmer framstå som en dröm i rosenrött i det allmänna medvetandet. En dröm med en svartmuskig skurk i kulisserna. Kungamördaren.
Carolus Rex
Carolus Rex – Karl XII – föddes 1682, och skjuts till döds 1718 med en kulknapp avlossad från egna led. Få svenska kungar har avporträtterats i ord och bild i så hög grad som Karl XII. Man har spekulerat kring, tolkat och omvärderat krigarkonungen. Ändå förblir han en gåta. Vilka var hans drivkrafter? Hur såg han på sin roll? Varför gifte han sig aldrig? I Ernst Brunners magnifika levnadsskildring kommer konungen äntligen själv till tals.
Ernst Brunner
Ernst Brunner är en av våra främsta prosaister och lyriker. Född och uppvuxen i Tullinge av österrikiska föräldrar. Han debuterade 1979 med diktsamlingen Jag ändrar ställning klockan tre. 1985 utkom en doktorsavhandling om Edith Södergrans expressionism. Ernst Brunner slog igenom som skönlitterär författare med romanerna Svarta villan och Kocksgatan. Förutom ett stort antal diktsamlingar och romaner har han i biografisk form skildrat bl a Edith Södergran, Carl Michael Bellman och Emanuel Swedenborg. Brunner har tilldelats en rad litterära utmärkelse: Aftonbladets litteraturpris, Svenska Dagbladets litteraturpris, Stig Carlson-priset, Gerard Bonniers lyrikpris, Karl Vennbergs lyrikpris och Bellman-priset.