Viveca Lärn
Viveca Lärn är född och uppvuxen i Göteborg och har skrivit drygt 60 böcker sedan debuten 1975. Hennes pappa var journalist och tecknare på stadens båda stora dagstidningar. Redan i tioårsåldern hade Viveca bestämt sig för att hon ville ägna sig åt att skriva, och hon började tidigt praktisera och sommarjobba som journalist. Mellan 1963 och 1982 arbetade hon på flera olika tidningar, bland andra Göteborgs-Posten, Göteborgs-Tidningen och Aftonbladet samt på Sveriges Television. Sedan 1982 är hon författare på heltid.
Viveca Lärn är en av vårt lands främsta och mest älskade barnboksförfattare. Hon har fått flera litterära utmärkelser, bland annat Astrid Lindgren-priset, Lasse Dahlquist-stipendiet, Nils Holgersson-plaketten och Heffaklumpen och hennes böcker är översatta till tio språk. Under åren 1989 till 1995 var Viveca Lärn ledamot för Svenska Barnboksakademin. Hon har också skrivit vistexter och drama för teater och teve, senast till 1994 års julkalender. 1999 blev hon vald till Årets göteborgare och hon har också tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus.
Under ett antal år skrev Viveca Lärn krönikor i Göteborgs-Posten, ett prestigefullt uppdrag där hon efterträdde Hagge Geigert. Ett urval av hennes bästa krönikor samlades 2003 i boken Nästan sant. 2003 var hon aktuell i Sveriges Television som bisittare i programmet Snacka om nyheter, något som gjorde henne känd och uppskattad hos den breda tevepubliken. 2011 deltog hon i det musikaliska teveprogrammet Maestro.
Under de senaste åren har Viveca Lärn haft stora framgångar med sina romaner. Så länge solrosorna blommar, 1995, var hennes debut som vuxenförfattare. Den följdes av Den blå vänthallen och Livet på marken är inte lika lätt.
1999 inledde hon med romanen Midsommarvals sin makalöst framgångsrika romansvit om livet på den bohusländska skärgårdsön Saltön. Därefter utkom Hummerfesten och En fröjdefull jul samt Sol och vår, som från början var tänkt att bli den avslutande delen i serien om Saltön.
Under 2005 sände Sveriges Television en tevedramatisering av Saltö-serien med manus och regi av Carin Mannheimer, vilket blev en succé och lockade en miljonpublik. Strax därefter utkom böckerna som teveserien bygger på – Midsommarvals och Hummerfesten – i samlingsutgåvan Saltön.
2007 var det dags för nästa del i Saltösviten, Värmebölja. Ett år senare avslutades romansviten för gott med Aprilväder. 2010 utkom den självbiografiska boken Sanningen om Saltön där Viveca personligt berättar om hur böckerna, människorna och teveserien kom till och vad som hänt på vägen dit och efteråt. Såväl denna volym som den överdådiga och något galna kokboken Till bords med Saltöborna från 2006 är rikt illustrerad med författarens egna teckningar.
Viveca Lärn har även skrivit romanerna Vi ses vid Röda sten (2004) som handlar om fyra lite udda och kantstötta personer i Göteborg och Kvinnan som var en fyr (Norstedts förlag 2006).
Med Öster om Heden inledde Viveca Lärn 2012 en ny romanserie om några hyresgäster i Göteborg som i just denna bok åker på safari till Afrika efter att ha vunnit på Postkodlotteriet. I juni 2013 kom uppföljaren, Väster om Vinga, där vårkänslorna har börjat sprida sig bland grannarna, vilket får oanade konsekvenser för dem alla.
Våren 2016 är Viveca Lärn dubbelt aktuell, dels med den allra sista romanen om Saltön: Halta Hönans hotell, där karaktärerna från Göteborgsromanerna hamnat på den bohuslänska skärgårdsön, och dels genom att bli årets mottagare av Piratenpriset som utdelas till minne av Fritiof Nilsson Piraten. Juryns motivering lyder:
"Med värme, humor och medmänsklighet beskriver årets pristagare den på samma gång helt unika och alldeles vanliga människan. Hon är produktiv; minst 60 böcker har det blivit sedan debuten 1975, och många av dessa har hon skrivit för den kanske allra viktigaste målgruppen - barnen. Men det är med en bokserie om livet på en skärgårdsö, som också har blivit till en älskad tv-serie, som vår pristagare skördat sina allra största framgångar."