Tonårens mörka sidor skildras i ny spänningsroman
Augustpristagaren Johan Rundberg tar klivet in i vuxenlitteraturen med den psykologiska spänningsromanen Den som vaktar flocken. Intrigen kännetecknas av samma skicklighet och känsla som i hans tidigare prisade och hyllade böcker. Johan Rundbergs egen oro som tonårsförälder har inspirerat Johan Rundberg till en intensiv och tankeväckande historia.
Johan Rundberg har haft en stor ramgång som barn- och ungdomsboksförfattare, belönad med både Augustpriset och Astrid Lindgren-priset. Vad fick honom egentligen att ta steget över till vuxenlitteraturen?
Johan Rundberg:
–Idén till Den som vaktar flocken började med att berättelsen skulle skildras ur ungdomarnas perspektiv. Under processens gång blev jag mer inspirerad av att fokusera på föräldrarnas synvinkel – dels som en utmaning för mig själv, men också för att distansen till ungdomarnas värld skapade en extra obehaglig dimension. Framför allt kändes det dock roligt. Förändringar håller skrivlusten vid liv för mig.
Om Den som vaktar flocken
Med lås och larm kan vi hålla vargen utanför, men vad gör vi om hotet kommer inifrån
När en film på deras dotter sprids på skolan tar vänner och bekanta avstånd från Sanna och Martin. Var det verkligen ett hot om ett dåd mot skolan på filmen? Allt eftersom omständigheterna uppdagas tvingas de fråga sig om de känner sin tonårsdotter så väl som de trott – och hur högt priset är för att ta reda på det.
Familjen hamnar i ett alltmer utsatt läge och slits sakta sönder. Samtidigt gör sig hemligheter från det förgångna påminda och snart hotas det sista av deras trygghet. Vad är Sanna och Martin beredda att göra för att skydda sin familj när allt dras till sin spets?
Uppläsare Lo Kauppi
Moraliska dilemman
Johan Rundberg väver i Den som vaktar flocken samman aktuella samhällsfrågor med nervkittlande berättelse. Här skildras hur den digitala världens påverkan på barn och unga samt de moraliska och psykologiska dilemman som föräldrar ställs inför. Hur mycket av hans egna erfarenheter som förälder har präglat berättelsen, och vad hoppas han på att läsarna ska ta med sig från den?
Johan Rundberg:
– Martin, som bokens ena huvudperson heter, är ganska ängslig av sig och funderar mycket över ungdomarnas utsatthet och våldet i samhället. Där har jag hämtat en del inspiration från mig själv. Som tonårsförälder tänker jag mycket på vad unga ställs inför idag – både på nätet och i det verkliga livet. I boken ville jag skildra både ungdomars och föräldrars perspektiv i en pressad situation, något jag tror många kan relatera till.