Bonnier Audio, 2024-07-18

Foto: Linda Broström

Spänning och dramatik i Stockholms skärgård

Blå skymning är den tredje boken i Rebecka Edgren Aldéns serie Sjöräddarna som utgår från sjöräddningsstationen i Stavsnäs på Värmdö och det sammansvetsade gäng av ideella sjöräddare som arbetar där. Serien fick en flygande start med Svarta segel, som av Lotta Olsson i DN utsågs till en av 2022 års bästa deckare. Vi får följa Annika och hennes kollegor i teamet vid sjöräddarstationen i Stavsnäs på Värmdö i Stockholms skärgård och deras dramatiska, och ibland brutala, vardag.

Sjöräddarna gör en skakande upptäckt

Larmet går i skärgård när ett oidentifierat föremål ligger och flyter på vågorna. Sjöräddaren Annika och hennes kolleger kommer till platsen och gör en skakande upptäckt: det ligger en bebis i vattnet.

Några dagar tidigare har Henrik och Isabelle givit sig ut på sin första segelsemester sedan de blev föräldrar till Olivia, tio månader. Nu väntar båtliv och kändismingel.

Samtidigt är en ung man på väg hem efter en blöt fest i skärgården. Han är fast besluten att styra upp sitt struliga liv när han får ett jobbigt samtal. Han måste utföra ett sista farligt uppdrag. Under några fasansfulla dygn på Sandhamn och bland skärgårdens naturhamnar hinner deras mörka förflutna ikapp dem alla.

Rebecka Edgren Aldén:

Foto: Linda Broström

– Det finns något oerhört otäckt med att vara på en segelbåt med en bebis när man själv inte är så van eller duktig på att segla. Särskilt om det finns spänningar i relationen, om vädret slår om, eller om de andra personerna på båten är sådana du inte riktigt kan lita på. I boken Blå skymning kommer alla de värsta mardrömmarna till liv.

Det internationella intresset för serien Sjöräddarna är stort och serien är redan såld till fem länder. Option för tv-serie är också sålt.

Om Rebecka Edgren Aldén

Rebecka Edgren Aldén är journalist och författare, debuterade 2009 med debattboken Skriet från kärnfamiljen, tillsammans med Tinni Ernsjöö Rappe. År 2015 utkom hennes första psykologiska thriller, Den åttonde dödssynden, som följdes av Och blomstren dö och Deadline. 2021 skrev hon boken Isabella tillsammans med Isabella Löwengrip.

Rebecka Edgren Aldén arbetar även som frilansredaktör, manusutvecklare och håller skrivarkurser på Skrivarakademin, Folkuniversitetet.